Faste – og om at undvære smartboardet

I forbindelse med fastelavn talte vi i kristendomskundskab om det at faste. Børnene kendte mest til det fra den muslimske Ramadan, men historisk har fasten også været en del af den danske kristne tradition. Man fastede 40 dage ligesom Jesus i ørkenen – fra askeonsdag (onsdagen efter fastelavns søndag) og til Påske. Faktisk blev tirsdagen før askeonsdag kaldt for hvide tirsdag, fordi det var den sidste dag med de dyre hvide fødevarer som mælk, æg, mel og sukker. Det er den tirsdag vi i dag kalder international pandekagedag, hvilket giver pandekagedagen en helt ny dybde.

Børnene ville gerne prøve det, så jeg lavede nogle mærker til dem, der ville være med i legen (du kan finde mærket Bubbleminds). Vi definerede det som noget, der ville være svært for én at undvære. Måske en last, man brugte meget tid på, og gerne ville af med. Noget, hvor man skulle bruge al sin vedholdenhed og selvkontrol. Det kunne f.eks. være at undvære skærm i 40 dage indtil Påske eller måske slik. Der var også nogle, der ikke ville tage legetøj med i skole eller ville prøve at lade være med at bide negle. 

De fik mærket for at deltage og ikke for at lykkes, for det er ok at komme til at falde i. Uanset om man lykkes eller ej, har man stadig trænet sin selvkontrol og vedholdenhed. Man kan evt. tælle, hvor mange gange man falder i eller hvor mange gange man blev fristet og brugte sin selvkontrol.

Vi talte undervejs meget om begreberne fristelse og tilgivelse, og koblede dem på bibelske historier.

Men udover det kristendomsfaglige talte vi også om vedholdenhed og selvkontrol. Det er netop de to kompetencer, forskerne mener har størst indvirkning på, hvordan det går én, når man bliver voksen. Ikke hvad ens intellektuelle udgangspunkt er eller hvilken uddannelse man har adgang til, samt mange andre faktorer, der selvfølgelig også har indflydelse. Men ingen af dem med lige så stor effekt som vedholdenhed og selvkontrol. Du har sikkert hørt om the marshmallow test, ellers må du lige en gang på youtube, der ligger nogle fantastisk underholdende og opsigtsvækkende videoer.

Uden smartboard

Det endte selvfølgelig med at jeg også selv blev udfordret. Nogle børn havde valgt en faste uden skærm, hvilket de selvfølgelig pointerede da jeg tændte smartboardet. Jeg var nødt til at tage udfordringen og sagde selvfølgelig, at jeg da bare kunne undervise uden smartboard. Det er selvfølgelig ikke bare, når man nu er vant til det. Men som det går med faster opdager man noget interessant, når man vælger at gøre tingene anderledes end normalt.

Den gamle kridttavle i stort format og på gulvet.

Det viste sig at den store kridtforklaring på gulvet gjorde det meget lettere for børnene i 1. klasse at være med. Jeg kunne bede nogle om at krydse ud eller tælle, hvilket var meget sjovere i stor størrelse, end når man prøver at fedte med det på smartboardet.

Jeg begyndte også at bruge stort papir som tavle. Det havde den fantastiske effekt, at de jo blev hængende i klassen efterfølgende, og ikke bare blev gemt væk, når matematikfilen på smartboardet blev lukket efter timen.

Dette gav mig virkelig blod på tanden. Læs her hvordan jeg har nørdet med det siden.

1 thought on “Faste – og om at undvære smartboardet

  1. Pingback: Fokus på det visuelle – Grafisk facilitering, Anchor charts, Sketchnote, Visuel læring, Mindmapping og Husketeknikker | Sarahs skrivebord

Der er lukket for kommentarer.