Materialer

Når jeg laver materialer, bestræber jeg mig på ofte også at lave en gratis prøve. Jeg har farvet de links med gratis prøver røde, så du lettere kan finde dem. De grønne links fører dig til materialet på Bubbleminds, og i det grønne bokse er der blogindlæg. Og så har jeg også lagt eventuelle videoer ved materialet, så du har det hele samlet ét sted.

Du må kopiere til dine elever ligeså meget du har lyst til, men husk at indberette min side til Copydan hver gang, hvis din skole er udvalgt. Det gælder også de gratis materialer.

Matematik – Spil og aktiviteter, Opgaver, EvalueringFilosofi/KristendomskundskabTrivsel og klasseledelseSkoleskak

Matematik

Spil og aktiviteter

Taltavle puslespil sommertema 1-30

Taltavle puslespil sommertema 1-100

Blogindlæg om aktiviteten – Taltavle puslespil

Blogindlæg om aktiviteten – Bevægelse med titalssystemet her

Knapper og penge – aktivitet i titalssystemet og addition

En hold aktivitet, der handler om at samle flest knapper eller penge, og lære smarte metoder til at tælle, hvor mange man har. Aktiviteten udvikler sig fra at være knapper, der tælles i bunker af ti, til at være penge der skal veksles.

Kakuro for begyndere – kursus

Kakuro er ligesom sudoku, men med langt mere matematik. Her øver eleverne, hvordan tal kan være lavet af forskellige mængder (små plusstykker)

Blogindlæg om aktiviteten – Sudoku, Sumoku, Kakuro

En lille video for at forklare progressionen i at lære de små plusstykker

Terningspil 10.000

Det er et sjovt terningsspil, hvor børnene satser og samtidigt øver titalsystemet samt plus eller minus med runde tal. Jeg har brugt det meget i 1. og 2. klasse. Du kan evt. vise dine elever videoerne herunder, hvor jeg viser hvordan man kan regne point sammen på forskellige måder.

10 20 30 kabalen

Denne kabale er super til at øve ti’er venner med. Jeg har lavet en video, så du lettere kan forklare reglerne, og du kan hente tegningen fra videoen helt gratis, så dine elever bedre kan huske det.

Yatzy plade til indskolingen gratis

I Yatzy spillet øver jeg med 0. og 1. klasserne starten på små tabellerne til 5×6 samt forskellige metoder til at lægge pointene sammen til sidst. Vi har farvet ti’erstænger, vekslet penge, hoppet på taltavle samt fundet ti’er venner. Se evt. videoen nedenfor for metoden med ti’er vennerne.

Klokken fire på stribe – analog og digital

Jeg har brugt spillepladerne på flere måder: Som 4 på stribe, som bankoplader eller blandet brikkerne fra det digitale og det analoge spil – så man trækker en digital brik, der lægges på et analogt felt eller omvendt.

Stjerneløb med koordinater – redigerbar

Dette har været den bedste måde for mig til at få mine klasser til at koble virkeligheden, udeskole, bevægelse med forståelsen for koordinatsystemet. Samtidigt løser/træner de små opgaver undervejs. Og du kan bare indsætte nye opgaver og bruge aktiviteten igen.

Minusstrategier og metoder

Dette er en pakke med fem tegninger, der viser de tre minusstrategier bid for bid. Tegningerne bliver tegnet i videoerne nedenfor. I mine klasser har jeg delt videoen op i tre bidder og arbejdet lidt med hver inden vi fortsatte med den næste. Videoerne er også gode at sende hjem til forældre, så de bedre forstår, hvordan vi prøver at forklare det der med minus.

Opgaver

Perleplade- regn og spejl

Blogindlæg: Træning i matematik og perleplader

I disse opgavesæt er der forskellige billeder, der skal farves ud fra nogle regnestykker. Jeg fandt på dem, fordi min klasse er vilde med at lave perleplader. Så billederne er designet, så de efterfølgende kan laves på en perleplade, når man har spejlet dem. Jeg har også brugt billederne som taldiktat i 0. og 1. klasse. Dette kan du få en smagsprøve på i videoen nedenfor.

Materialet indeholder fem mønstre: Påskehare, erantis, vintergæk, påskekylling og påskeæg.

Påske gratis prøve – niveau 1, 2 og 3

Påske niveau 1 Plus og minus med tallene 1-9, plus og minus med tallene 1-30, plus og minus med tre tal 1-9.

Påske niveau 2 plus og minus med 10-99 uden ti’er overgang, plus og minus med 10-99 med ti’er overgang, plus og minus med tre tal 10-99.

Påske niveau 3 plus og minus med 100-999, plus og minus med 100-9999, gange.

Jeg lader mine klasser fortsætte med at øve symmetri ved at klippe gækkebreve, hvor de kan lægge deres perleplade vintergæk i (nogle år er de rigtige visnet inden påske).

Materialet indeholder fem mønstre: Engel, julehjerter, gave, snemand og juletræ.

Jul gratis prøve – niveau 1, 2 og 3

Jul niveau 1 Plus og minus med tallene 1-9, plus og minus med tallene 1-30, plus og minus med tre tal 1-9.

Jul niveau 2 plus og minus med 10-99 uden ti’er overgang, plus og minus med 10-99 med ti’er overgang, plus og minus med tre tal 10-99.

Jul niveau 3 plus og minus med 100-999, plus og minus med 100-9999, gange.

Indeholder fem forskellige snefnug med omkring 15 opgaver til hver.

Snefnug regningsarterne og spejling 4.-6. klasse

Træning i de fire regningsarter på mellemtrinsniveau – hovedsageligt gange, division og minus, samt træning i spejling. Resultatet bliver et snefnug, som kan spejles rundt på en sekskantet perleplade med både skrå og vandrette/lodrette spejlingsakser.

Resultatet bliver til et snefnug, som kan laves på en sekskantet perleplade.

Halloween gratis prøve

Denne er der desværre ikke flere af. Det har jeg ikke kunnet nå. Men jeg lavede en enkelt med Halloween tema, fordi mine elever plagede. Det er blandet plus og minus med og uden ti’er overgang, samt gentaget plus og en lille smule gange.

Koordinatsystem

Koordinatsystem tegneruter – juleedition Gratis

Jeg kunne ikke finde nogen tegneruter med juletema til min 3. klasse, så vi har lavet vores egne. I skal selv tegne et koordinatsystem i jeres hæfte eller i Geogebra. Materialet indeholder 10 tegneruter: Nissehue, bombegave, juletræ, hjerte, julekugle, lys, bil med juletræ, julestjerne, klokke og sok.

Evaluering

Matematiske kompetencer – plakater

Mine elever har det med at glemme, at matematik er meget mere end færdigheder. Du har sikkert prøvet at stå og have gang i en fantastisk matematisk klassesamtale, mens en elev rækker hånden op, og spørger hvornår I skal komme igang med at lave matematik. Derfor lavede jeg de her plakater til dem, og har også vedhæftet dem mine årsplaner, da forældrene heller ikke nødvendigvis kender til kompetencerne.

Matematisk målcirkel progression 0.-3. klasse – redigerbart

Målene er sammensat ud fra Fælles Mål, de amerikanske Common Core Standards og mine egne erfaringer, for at få så detaljerede trin som muligt.

Evalueringslogbog matematik 0.-3. klasse

Denne logbog er en videre udvikling af målcirklen ovenfor, og indeholder også målcirklen, så den er et bedre køb. I denne version har jeg tilføjet bjælker til hvert mål, hvor eleverne kan farve, hvor langt de er kommet med målet. På den måde opdager de, at de bliver bedre.

Blogindlæg om materialet: Evaluering og synlig læring

Lyn-evaluering tjek ind tjek ud (passer med matematisk målcirkel)

Materialet er nogle små lyn-evalueringsopgaver, der er så simple, at du kan rette/sortere i dem samtidigt med, at du får dem tilbage. På den måde kan du hurtigt danne dig et overblik over, hvordan du skal differentiere.

30 forskellige kort, de fleste med dubleant, så sidemakkere ikke får den samme opgave.

Tal – samlet pakke Fase 0-3

Tal – fase 0 gratis

Tal – fase 1

Tal – fase 2

Tal – fase 3

26 forskellige kort med dubleant, så sidemakkere ikke får den samme opgave. Eller så man kan bruge opgaven igen med nye tal

Regnestrategier samlet pakke Fase 0-3

Regnestrategier fase 0

Regnestrategier fase 1 Gratis

Regnestrategier fase 2

Regnestrategier fase 2 subtraktion gratis prøve

Regnestrategier fase 3

Filosofi/kristendom

Etiske dilemmaer – Tyven gratis

Wow, dette er det første (og måske bedste) materiale, jeg nogensinde har lavet. Og hvor har det brug for en ny forside. Men det er indholdet der tæller. Det er en lille bog med filosofiske dilemmaer, der afgør hvordan handlingen udfolder sig i historien.

Etiske dilemmaer – Konkurrencen

Dilemmabogen om konkurrencen er mere dybdegående. Her repræsenterer de tre handlemuligheder tre forskellige filosofiske retninger: Nietzsche (den egoistiske), Utilitarisme (det bedste for flest mulige), Kristen (selvopofrelse)

Trivsel og klasseledelse

Growth mindset – plakater og pralemærker Growth mindset mellemtrin – plakater

Blogindlæg: Den rigtige tankegang er altafgørende

Klasseledelse som en ninja – redigerbare pralemærker

Små kort der hjælper med at synliggøre din anerkendelse.

Blogindlæg om ninjamærkerne: Klasseledelse er noget vi leger

Blogindlæg om den sorte ninja: Må vi arbejde ude?

Talekort

Fem forskellige små kort med små huskesætninger. Jeg giver dem til elever, der har talt meget i en time, og skal huske at give plads til andre. De afleverer én, hver gang de vil sige noget, og må prioritere, da de kun har fem. Det er ikke en straf, men en træning af filteret for, at noget er vigtigere at sige end noget andet. Det er rigtigt svært for mange, og noget der kræver opmærksomhed og træning.

Fastelavn – diplomer og pralemærker

Hvordan kan nogle skoler mene vi skal holde national trivselsdag, men ikke fastelavn! Læs mit blogindlæg…

Blogindlæg: Kræv fastelavn tilbage!

Blogindlæg: Faste og om at undvære smartboardet

24 karakterstyrker – pralemærker

Visdom Mod og menneskelighed Transcendens Retfærdighed og mådehold

Pralemærker

Blogindlæg: Pralemærker – overvejelser eller erfaringer

Studievaner og gruppearbejde

En samling jeg lavede til en 4. klasse, for ligesom at lave et stemningsskifte fra 3. klasse til 4. klasse.

Pralemærke – jeg roser

Der skal ti positive udsagn til at opveje et negativt. Jeg gør hvad jeg kan for at være positiv, men jeg ved ikke om jeg alligevel tør tælle efter.

Blogindlæg: De gør hvad du gør, ikke hvad du siger

Julepralemærker

Jeg giver dem et diplom for at lave en ekstra svær juleopgave, et andet hvis man laver hele sit julehæfte, og så er der det sociale…

Anerkend din kollega – pralemærker

FN’s internationale lærerdag. Det handler ikke om den opmærksomhed du får fra din ledelse eller forældre, men om den du giver dine kolleger.

Blogindlæg: Anerkend dine kolleger

Skoleskak

Blogindlæg: Skolernes skakdag!… Men hvad så nu?

Skak samlet pakke

Pralemærker skak

Pralemærker play Magnus app’en

Skak aktivitetskort

Foldebøger