Vi gav i dag min datter gåden med ræven, hønen og hunden, der skal sejles over på den anden side af åen en ad gangen, uden ræven spiser hønen eller hunden jager ræven (I kender den nok).
Efter noget tids tænken var hende kommentar: Må jeg så spørge om noget… Hvorfor er det også lige egentlig, at de skal over på den anden side?
Jeg var færdig af grin, for det udtrykker så fint den problematik, vi ofte står i som undervisere: Når vi tror vi skal forklare det hele endnu mere detaljeret, men det eleverne i virkeligheden spørger ind til er meningen med det hele.
Som matematiklærer er det nemt at ryge i fælden. Man prøver helt logisk at forklare deduktivt, at 7+4 er 11 fordi 7+3+1 er 11, for det er en hjælp at regne ti’er overgang, hvis man bruger sine ti’er venner. Det er desværre et formål, der ligger langt fra børnenes hverdag.
Hvis vi nu i stedet leger en leg, hvor der er 7 stykker slik og 4 stykker slik, og du må spise det antal der er udover 10, så bliver øvelsen både konkret og meningsfyldt (i hvert fald hvis man går i 1. klasse og alt med slik automatisk giver mening).
Man skal dog altid huske at træne at bygge broen til det abstrakte niveau også f.eks. skrive efterfølgende at 7+4=7+3+1=11
Jeg ser ofte, når elever har svært ved at huske/forstå matematikken, at vi giver dem simplere og simplere regnestykker/metoder, som de skal øve mange gange til det sidder på rygraden. Måske skal tænke mere i arbejdet med/undersøgelsen af de virkelighedsnære opgaver. Det kræver dog en struktur, der gør det muligt at facilitere en matematisk samtale i en lille gruppe (ofte en til en), og er en langt sværere opgave for forældre derhjemme end at lave et ark der træner forskellige regnestykker.
Jeg vil det næste stykke tid nørde tanken om at facilitere kvalitets opgaver, som forældre kan samarbejde med deres børn om derhjemme. Når man er heldig at have nogle engagerede forældre i sin klasse skal man ikke undervurdere styrken i at styrke forældrene i arbejdet med det faglige derhjemme. Vi skal tage imod engagementet med kyshånd og tænke i undervisning, der udvikler såvel elever som forældre.